HTML

Online Ofő - Trefort 9.a

Ez az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola 8.a osztályának információs honlapja.

Friss topikok

  • Peterdi János: Igen volt. Egy füzetbe diktált táblázat kitöltése: alfa béta a b ... (2009.04.07. 17:37) leckék - április7., kedd
  • Tóth Bendegúz: Ma beszéltünk... Akkor majd elkészítem az oldalt (amennyiben végre lessz időm), és kihirdetem... M... (2009.03.18. 20:32) leckék - március 16., hétfő

Linkblog

2009.10.05. 20:24 Keisz Ágoston

A métabajnokság szabályai

 

  

A csapatok és a pálya

A korcsoportok mindig az aktuálisan jelentkező csapatok számától  és megoszlásától függően a nevezés után kerülnek kialakításra.
 

Csapatlétszám: 10-16, minimum 5 lánnyal, maximum egy tanárral. Az előre leadott lista egyben az ütéssorrend is. Ha elkapásnál csapatcsere szabály szerint játszanak az adott korosztályban, és az egyik csapat kevesebb játékossal nevez, mint a másik, akkor az ütőlistát a másik a másik csapat létszámának erejéig ki kell egészíteni úgy, hogy a duplán ütő játékosok a tényleges ütéssorrend szerint kétszer szerepeljenek.

Két mérkőzés között módosítható az ütősorrend, ha azt írásban leadják a bírónak.

A pálya tíz méter oldalhosszúságú szabályos hatszög. A futás iránya az óra járásával ellentétes. Minden csapat használhatja a saját vagy bármely más csapat ütőjét. A mérkőzéseken teniszlabdát használunk.

A kezdő  szerepét sorsolással dönti el a játékvezető.

Ütés, homály, elkapás

A labdát feldobó játékos az ütő játékos valamelyik csapattársa lehet, de az ütő önmagának is feldobhatja a labdát

Ütéspróbálkozásnak minősül, ha lendül a játékos kezében az ütő. Három próbálkozás után nem lehet többet ütni, de az ütő játékos még futhat. Az ütés után az ütőt a földre kell ejteni, az ütő eldobása tilos! Balesetveszélyes ütőelhajítás esetén a játékvezető egyszer figyelmezteti a játékost, a második alkalommal pedig ki kell zárnia a vétkest a mérkőzés további menetéből.

Pontozás: hazafutás (teljes kör lefutása a saját elütés alatt): 3 pont, több részletben körbefutás: 1 pont.

A labdának a levegőben történő elkapása a kisebb korosztályoknál 1 pluszpont megszerzését eredményezi, a nagyobbaknál a csapatok szerepcseréjét vonja maga után.

Elkapásnak minősül, ha a labdát úgy kapják el, hogy az nem pattan a földre. Az elkapó ember azonban a földre kerülhet. (Elkapásnak minősül az is, ha a labda másról pattan, mástól kerül valakihez, aki el tudja kapni úgy, hogy a labda nem kerül a földre.)

Homálynak hívjuk a 120 fokos szögtartományon kívülre történő ütést, és azt is, ha ugyan a játéktéren ér földet a labda, de az ütő játékoshoz közelebb, mint amilyen messze tőle a labdát dobó játékos volt. A homályba ütés nem számít érvényes ütésnek, csak ütéspróbálkozásnak. A homályba ütött labdát is el lehet kapni, a felsőbb évfolyamon ekkor szerepcsere következik, az alsóbb évfolyamon jár az 1 pluszpont az elkapásért, és új ütőjátékos következik, de az előző még futhat 1 pontért.

A 7-9. évfolyamnál 3 labda lehet egyszerre a dobó játékosnál a folyamatosabb játék érdekében.

Futás, a labda visszajuttatása, játékidő

Akit két  ház között ér a labda hazaérésének pillanata, az kiesik, és nem futhat tovább. A kieső játékos beáll az ütősorrend szerinti helyére, és csak a következő saját ütése után futhat újra.

Ha elkapásnál csapatcsere szabály szerint játszanak az adott korosztályban, akkor a kieső játékos nem állhat be újra az ütősorrend szerinti helyére, mert egy ütőkör után a csapatoknak helyet kell cserélniük. (Újabb csapatcsere után azonban újra elfoglalhatja ütősorrend szerinti helyét és futhat is.)

Aki egy sarokpontot belülről kerül meg, kiesik abban a futásban, amelyben a hibát vétette.

Az alappontra visszajuttatott labdát le kell érinteni az alappontra. A labdának az alappontra dobása nem jelent érintést.

Az alappontnál kialakított befutóvonal bármely testrésszel történő elérése megérkezésnek minősül.

A kisebbeknél  a játékidő 4x7 perc, 7-7 percig ütnek a csapatok felváltva, az óra a csapatcserék alatt áll. Ha valamelyik negyedben egy ütéskör már lezajlott, de még nincs vége a negyednek, akkor az ütések az előre leadott lista szerint kezdődnek újra.

A felsőbb évfolyamon a csapatok szerepcseréjére akkor kerül sor, ha a szedő  csapat a labdát a levegőben elkapja, illetve akkor, ha az ütőcsapat minden játékosa ütött már egyszer.

A nagyobbaknál 25 pontig vagy 30 percig tart egy mérkőzés.

A késve vagy hiányosan megjelenő csapatok 20:0 arányú vereséget szenvednek.

Időhúzásért esetenként 1 vagy 2 pontot levonhat a játékvezető. 

Minden vitás  kérdést a játékvezető helyben dönt el.

A következő  szabálymódosítás első lehetséges időpontja a következő  métabajnokság után lehetséges csak.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://trefort8a.blog.hu/api/trackback/id/tr701429965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása